Wino na prezent- jak serwować dobre trunki

Wina są najczęściej ofiarowywanymi alkoholami w prezencie. Dobrej jakości trunek warto mieć w każdym domu, aby w razie wizyty gości mieć ich czym poczęstować
Jeżeli dostaliśmy w prezencie dobre wino, wypadałoby je kiedyś otworzyć. W jaki sposób to zrobić aby nie popełnić żadnej gafy?
Właściwe podanie alkoholu w sposób znaczący wpływa na jego odbiór, co przekłada się również na ocenę jego smaku i aromatu.  Aby wino rozwinęło w pełno swoje walory smakowe konieczne jest jego właściwe serwowanie.
Często zdarza się, że właśnie bardzo dobre jakościowo wino źle smakuje gdyż nie zostało w odpowiednio sposób zaserwowane.  Aby odkryć jego pełną gamę smakową należy odprawić jakby cały rytuał, ceremonię związaną z jego podaniem.
Istnieją zasady mówiące w jakiej kolejności podawać wina. Od nich jednak jest trochę wyjątków więc należy je traktować trochę z dystansem.
Podstawowe reguły są następujące:

  • wina białe podajemy przed czerwonymi
  • wina młode przed starszymi
  • wina lekkie przed cięższymi
  • wina wytrawne przed słodkimi

Najtrudniejszym krokiem może okazać się otwarcie butelki. Niezbędny do tego jest oczywiście dobry korkociąg, który warto kupić w sklepie winiarskim, gdyż tam sprzedawane są najlepszej jakości i możemy być pewni, ze nie połamiemy korkociągu podczas otwierania butelki.
Najpierw należy z butelki usunąć plastikową folię, która otacza górną część butelki. Można to zrobić przy użyciu nożyka, znajdującego się przy korkociągu, bądź za pomocą specjalnej obcinarki. Nie każdy jednak taką posiada pośród swoich sprzętów domowych.
W zasadzie powinno się usunąć całą folię tak aby nie miała ona kontaktu z winem.  Podobnie jest z banderolą, którą również, jeśli da się łatwo odkleić należy usunąć, a jeśli jest zbyt mocno przyklejona to można zostawić, usuwając jedynie górną część, aby nie doszło do jej kontaktu z winem.  Po tych czynnościach przecieramy korek ściereczką, aby usunąć zabrudzenia, może tam się przecież znajdować pleść, co nie znaczy od razu, ze wino jest zepsute. Pleśń mogła się wytworzyć pod kapturkiem. Teraz możemy przystąpić do odkorkowywania butelki.  Popularne i masowo dostępne w marketach korkociągi nie są zbyt trwałe oraz wygodne. Mamy tu na myśli korkociągi dźwigniowe oraz śrubowe. Jednak te nowoczesne śrubowe mające długie ostrze są już lepsze choć zdarza się, że mogą przewiercić korek na wylot i tym samym spowodować wykruszenie się go do butelki.  Polecane są również korkociągi kelnerskie mające ostrze długości około 5 centymetrów, otwieracz, który służy za dźwignię oraz mały nożyk. Jest on skuteczny i potrafi sobie poradzić również z pękniętym korkiem.
Po wyjęciu korka wycieramy szyjkę butelki, potem sprawdzamy wygląd oraz stan korka. Powinien być w miarę sprężysty. Przed rozlaniem wina gościom wypada  skosztować niewielką ilość. Jeśli jesteśmy w restauracji to kelner powinien nalać odrobinę wina do skosztowania osobie która to wino zamówiła.  Dopiero po ocenie wina można rozlać je do kieliszków.
Dobre wino jest doskonałym prezentem.  Warto czasem pokusić się o wybór całego zestawu prezentowego zawierające zarówno wino jak i słodkie dodatki.  Mogą to być zestawy z czekoladą, pralinkami,  czy konfiturami. Jeśli chcemy zapoznać się z ofertą takich zestawów zawierających wino warto zajrzeć na stronę http://www.nobilia.pl/kosze-upominkowe/kosze-prezentowe/zestawy-z-winem/. Znajdziemy tam gotowe zestawy, które zawierają produkty najwyższej jakości.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s